Kötelező táncok... / Title race 2019

Igy a West Ham meccs előtt pàr dolog eszembe jutott, tehát egy hagyományostól eltérő felvezetés következik, több témát is érintve.


Amikor a szerdai meccs előtt úgy tünt, hogy hét pont előnyünk is lehet, akkor többen is írták, hogy "nyugi van,nagyobb előnyről is buktunk már el bajnoki címet." Megragadt a fejemben ez a mondat, mert egyrészről az elejével abszolut egyetértek, hogy "nyugi van", sok van még hátra, nem szabad úgy kezelni ezt az előnyt, mintha már zsebben lenne a bajnoki cím. Másrészről viszont, ami a mondat második felét illeti, nekem nem rémlett, hogy lett volna valaha is ekkora előnyünk a bajnokság ezen szakaszában a közvetlen riválisainkal szemben. Igy utána néztem és az elmult 15 évben két olyan szezonunk volt, amikor majdnem a legutolsó fordulóig reális esélyünk volt a PL címre. Az egyik a 2008/09-es a másik a 2013/14-es szezonban volt, amikor mindkétszer másodikok lettünk, úgy hogy végig harcban voltunk az első helyért. 




Jelentem, soha sem álltunk ilyen jól 24 forduló után, még megközelítőleg sem. Sőt még 5 pontos elönyünk sem volt soha 14 meccsel a bajnokság vége előtt. Egyébként mindkét évben főleg azon ment el a bajnokság, hogy a kötelező meccseket nem sikerült lehoznunk kellő mennyiségű győzelmmel. A győzelem szót itt azért hangsúlyoznám ki, mert 2008/09-ben mindösszesen csak 2 vereségünk volt az egész szezonban, a M.Unitednek meg 4, mégis ők lettek a bajnokok. Ami annak köszönhettek, hogy ipari mennyiségűnek számító 11 döntetlent játszottunk, míg ők csak 6-ot. Oke most ilyen probléma - legalábbis egyenlőre - nincs, hiszen mindössze 4 döntetlen és 1 vereség a mérlegünk. Igy nyilván ha továbbra is nyerjük a kis és közép (értsd: a nem top6 közé tartozó) csapatok elleni mérkőzéseinket, akkor nem is lesz. 

Tehat az egyre jobban teljesítő West Ham-et fontos lenne megverni....

Az egyre jobban teljesítő West Ham-et fontos lenne megverni.... a döntetlen nem jó.

Amugy nekem meggyőződésem, hogy 2013/14-es szezont a mostani "korszakos" Liverpool utca hosszal nyerte volna, sőt a 08/09-es Pool is simán behúzta volna. Két okból is. 

1. A 2018/19-es és 2008/09-es Liverpool is jóval egységesebb, jobb csapat/volt, mint a 2013/14-es Pool volt.
2. Az idei 2018/19-es City vagy a 2008/09-es MU is sokkal erősebb ellenfèl/volt, mint amilyen a Pellegrini féle 2013/14-es "mákos" Man.City volt.


De rátérve a következő mérkőzésekre, 5 pontos előnyünk van a Man.City-vel szemben. Tudom, hogy a Tottenhamel szemben csak 4 pont, de nálam ők nem komoly "title contenderek". Egyrészröl a két legjobbjuk sérült lesz még egy ideig, másrészről meg, mindkét bajnok esélyes ellen idegenben lépnek pályára, vagyis az Anfielden és az Etihadban, úgy, hogy mind a Liverpool, mind a City már megverte a Tottenhamet Londonban is a saját pályáján.

Abban igaza van Kloppnak, hogy csak magunkra kell figyelnünk, hogy hozzúk azokat az eredményeket amiket kell és akkor nem lehet baj. 

Ennek ellenére én ugy gondolom, hogy Emery Arsenalja, alkalmas lenne arra, hogy pontot vigyen el az Etihadból, ha a védelmük bírja. Mert Emery van olyan tanulékony, hogy ne essen ugyanabba a hibába mint a Pool ellen... remèlhetőleg. A Chelseanak meg az a nagy előnye, hogy Sarri taktikája, pont úgy kioltja Pep-ét, mint tavaly Kloppé, mert magasan védekeznek, jól szűkitik a területet és türelmesen várnak egy hibára középpályán. A védelmük abszolut megfelelő, hogy sikeresen lassitsák a Sané, Sterling, Jesus hármast és megjátszhatatlanná tegyék puszta terület védekezéssel. A Stamford bridgen szabályosan kiherélték a City támadásait ezzel. Ha Hazardnak nem lesz nagyon jó meccse akkor is egy pontra jók lehetnek, ha viszont elkapja a fonalat akkor 3-at is elhozhatnak. 

Na de ne álmodozzunk, most a West Ham legyőzése feladat és ahogy nézem, nem lesz egyszerű.

És most igy a végére, egy egészen mást téma.

Igy a téli átigazolási idény után, nem értek egyet azokkal, akik szerint mindenképp igazolnunk kellett volna egy vagy kettő jó nevű jàtékost, akik egy szintel feljebb emelték volna a Pool játékát. Nos nem hiszem, hogy újabb szintlépésre lenne szükségünk a bajnoki címhez. Azt a szintet már megléptük felfelé a nyári átigazolási ablakban. Ráadádul nekünk, nem feltétlenűl nagy nevű, hanem sokkal inkább játékrendszerbe illeszkedő (SystemFitt) emberek kellenek, azokból is az elérhető de megfizethető legjobb minőség. Amikor tavaly kellett egy kapus és egy CB, a klubb nem garasoskodott, megvette az elérhető két legjobbat, soha előtte még nem költött a klubunk, de a világ többi klubja sem ennyi pénzt egy védőre és egy kapusra. És bejöttek? Be bizony, nagyon is! de nem azért vettük meg őket, mert "sokba kerülnek és akkor biztos jók" vagy nem is azért mert valahol valaki azt gondolta, hogy világklasszisok, hanem mert beleilleillettek a rendszerünkbe, sőt a taktikai repertoárunk bövült általuk, igy sokkal hatékonyabb lett a csapat. A "végetnemérő" presszing miatt kellett valaki, aki képes hátul megnyerni a fejpárbajokat, valamint egy az egyben is verhetetlen. Ha az ellenfél előre bassza a labdát, amiből egy kiugró csatár, tök üresen kontrát vezethet, akkor legyen, aki elég erőteljes, magas, de kellően gyors és technikás ahhoz, hogy megtudja verni. Azt hiszem erre a feladatra (meg sok más védekező feladatra) VVD-nél nincs jobb jelenleg a világon. Alisson meg az a "söprögető" tipusu kapus, aki labdaügyes lábbal, jól jön ki a beadásokra es bravur védésekre is képes a vonalon. 

De, csak hogy megemlitsem Fabinho és Shaqiri leigazolàsa is telitalálat volt, de èn Keitát is annak tartom, amikor helyén játszatja Klopp akkor kiváló. Azt hiszem neki egy sikerélményre (gólra vagy MOTM-a szintü kimagasló meccsre) lenne szüksége, ami átlendítené a holtponton az "intróvertált" személyiségekre jellemző, bizonyìtási kényszerszer görcsösségén. A szintlépés már megtörtént ennek köszönhetően állunk úgy a bajnoksàgban ahogyan azt már régóta szerettük volna. Tehàt felesleges a vészharangokat kongatni egy gyengébre sikerült Január utàn, hisz nincs olyan csapat a világon, ami mindig minden meccsét megnyeri és mindig kihozza magából a maximunot. Láthattuk, hogy se a Shitty, se a PSG se más, nem képes veretlenül, hullàmvölgy nélkül lehozni egy bajnokságot. Hiába halmoznak fel tucat szám, végtelen számú top játékost, a világ minden tájáról.

Semmi baj nincs a mostani csapatunk játékos minőségével vagy taktikai fejlettségével. Tehát amiről, olykor néhány bánatos balfasz, hőbörög egy-egy gyengébb meccs alatt után, hogy "nem elég jó a taktika" meg gyengék a cserekènt beállók az egyszerű dilettanizmus. De most komolyan az első 21 meccsen minden jóvólt, csak mostanra lett szar minden hirtelen? A taktikánkról és játékos àllomány milyensègéről, sarkos kijelentéseket tenni egy-egy szar meccs után, az azért elég meleg. Egyszerűen el kell fogadni, hogy minden idényben vannak és még lesznek is, olyan meccsek, amikor egyszerűen "nem ad a gép" nem állnak össze a dolgok, ezért tudomásul kell venni, hogy ha 3 Zidane, 3 Gerrard és 4 Maldini lenne a csapatban, akkor simán kiszopnánk egy középszar csapattól is. Ez a labdarúgás, ilyen a foci... még a legnagyobbaknak is lehetnek rossz nspjai. 

De tudjátok mit, itt a lehetőség azoknak, akik ezt másképp gondolják... Tessék foglald össze egy rövid expozéban, hogy az idei szezonban látottak alapján mik Klopp taktijának gyengeségei. Természetesen szemléltető példákon keresztül, meccs szitációkat ellemezve, összehasonlító táblázatokat mutatva, hogy az eseti kilengéseket és "szerencse" + SAF bérenc bíró" faktorokat is ki tudjuk zárni.

Amig a válakozó szelleműek ezt megalkotják, addig folytatom.... Igen kell a keret mélyítés és igen vannak még hatalmas "need-ek" a keretben. Nyilvánvalóan szükségünk lenne egy "fazonszabász" 10-esre, aki diktálni tudja a játék ütemét és meg tudja rázni magát a kritikus helyzetekben. De ha már átáltunk 4-2-3-1-re mostanság, akkor egy fiatal, de már megfeleleő rutinnal rendelkező gólerős befejező csatár se ártana, aki már a labda nélküli mozgásával is helyzetet képes teremteni, mert elviszi a védőit "jobbra-balra" igy nyitva utat a ManeFirmiSalah csoda hármasnak a kapu felé. Ja és persze a védő szekció közepére is kéne még egy "emberevő néger".
De igazából az új játékosok igazolása egy végtelenül organikus dolog: Ahogy változik a taktikánk - most ép 4-3-3-ról vissza 4-2-3-1-re ami több labdatartással és kevesbb támadó presszingel jár - vagy ahogy öregszenek a játékosok, ahogy ingadozik a formájuk vagy az elvárás változik meg velük szemben... szóval minden évben jópáran vannak/lesznek, akik lelépnek emiatt és pótolni kell. Igen szükségesek a friss és még motiválható "minőségi" új játékosok a csapatba - hagyjuk most inkább, hogy ez mi mindent takar amugy - de talán ennél is fontosabb a játékrendszer, illetve az, hogy Klopp mit tud az adott talentumból még pluszban kihozni. Megengedhetnénk magunknak, hogy akár a legfelsőbb polcról válogassunk, top kategóriás "kész" játékosokat, de igazából a Klopp éra sajátosságga, hogy "felsöközépröl" hozott féligkész játékosokból neveli ki a csapat sztárjait. Itt még lehet lamentálni VVD és Alisson esetén, de a rendező elv szerintem érthető így is
Itt igazából azon van a hangsúly, hogy minek hozzunk téli "felárral" magas fizetéssel elcsábított játékost, csak azért mert kidölt az adott posztról, a szóbajöhető 2 legjobb, igy félévnyi tűzoltásra kell csak. Aztán a fasz se tudja mikor fogjuk hasznát venni újra....

Hát ennyit erről.... 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fény és utána a sötétség... / Michael Owen története

Az LFC rekord összeget kér a mez szállítójától

Pre-Season & Transfer Window 2018