"Gini Wijnaldum a Premier League legalulértékeltebb játékosa?"

A Sky Sport MNF TV-s szakértői szerint Georginio Wijnaldum szenzációs játékot nyújt hétről hétre a Liverpoolban és alighanem Ö a Premier League legalulértékeltebb játékosa. 

A PL-t 3 pontal vezető Liverpoolnak idén rengeteg variációs lehetősége van a középpályán, de nem véletlen, hogy Jürgen Klopp továbbra is Gini Wijnaldum mellett teszi le a voksát. Az idei teljesítményét látva a Sky Sport tv-s szakértöi szerint Ő a leginkább alulértékelt játékos a Premier League-ben.

Amikor Fabinho vörösbe öltözött, és Naby Keita is megérkezett, akire egy éve vártunk, akkor a tavalyi Liverpool BL döntős középpályás triójából Gini Wijnaldum helyzete tünt a leginkább ingatagnak a kezdő csapatban. Hisz James Milner egy kultuszhősnek számít az Anfielden, Jordan Hendersont pedig mint a csapat kapitánya, mozdithatatlannak tartották. 
Alighanem maga Wijnaldum is ugy gondolta, hogy a csapatnál középpályás túltengés miatt, ezentúl kevesebb játékpercet kap majd. Igy amikor az ügynöke hívta, hogy több klubtól is érdeklődnek iránta - bár konkrét ajánlatot (20 millió euro) csak a Fenerbahce milliárdos tulaja tett - akkor leültek Kloppal megbeszélni a dolgot. Jürgen ezen a beszélgetésen megnyugtatta Wijnaldumot, hogy megfelelő mennyiségű játékpercet fog kapni ezután is, söt elmondta neki, hogy egy új szerepkörben számit rá a következő idényben. 
És tessék, ennek a - Liverpooli szempontból, lehet, hogy történelmi - bajnokságnak a felén is túl, amikor a vörösök vezetik a tabellát, Wijnaldum az a középpályás, aki Jurgen Klopp csapatában a legtöbbször volt a kezdő csapat tagja.



G.Wijnaldum - PL 2018/19
25-böl 23 mérkőzésen lépett pàlyára
1774 percet játszott
21 x kezdett
2 × csereként
Teljesítményének átlagos osztályzata 7.5


Amivel simán veri a Henderson (6.5) Milner (7.0) kettőst, tehát ö számit a csapat legjobb középpályásának jelenleg.
(Egyébként csak érdekességként jegyzem meg, hogy 21x kezdőként való pályára lépése egymagában több, mint ahányszor Naby Keita (10x) és Fabinho (10x) összesen a kezdőcsapat tagjai volt, az első 25 forduló alatt. Persze igazságtalan lenne, ha ne tennénk hozzá, hogy a más országok bajnokságából érkező új igazolásoknak, mindig időre van szükségük ahhoz, hogy felvegyék a PL tempóját. Ez különösen igaz azokra, akiknek még ráadásul Jürgen Klopp embert próbáló iramú, játék stilusát is meg kell szokniuk.
Hogy pontosan mit jelent Wijnaldum extra klasszis formája a csapatnak?
Erre statisztikával alátámasztott választ adni nem lehet, mert a Ginihez hasonló hybrid középpályások teljesítményét (értsd VKP + CM és "box to box" feladat körrel is rendelkező "kontroller") statokkal csak a játékuknak bizonyos szegmensei mérhetőek. Viszont azokból az adatokból nem igazán lehet olyan összértéket átlagolni, mely hitelesen adná vissza a posztjának legfontosabb ellemét, a "komplexitást."
Wijnaldum egyébként nem tartozik a csapat legtöbbet futó játékosai közé - mecsenként 10-11 kilométert átlagol, összehasonlítas képpen: Milner 12.3 - 13.1 között és a gyorsasága is messze elmarad a Robertson, Salah, Mané, Firmno féle futógépekétől.
Viszont kiváló a labdanélküli helyezkedése, hibátlanul zárja a passzsávokat, kiválóan egy az egyezik, begyüjti a lecsorgo labdákat és tanári módon képes úgy leütközni a meglódulni akaró támadókat, hogy az még nem haladja meg a megengedett keménység határát. Szorgosan robotol egész meccsen a két 16-os között, ami tipikusan Klopp kompatilis játékossá teszi.

A szurkolóktól többszőr is megkapta, hogy el van tünve a pályán és nem értették, hogy a futballal foglakozó szakértők és maga Klopp is miért nevezi rendre a mérközés legjabbjai közé. Ma már viszont, ők is tisztában vannak vele, hogy a "kontroller" nem az a látvány poszt, ami felkelti a közönség figyelmét, viszont a csapat játék szempontjából talán az egyik legfontosabb. Ráadásul 90 percnyi folyamatos koncentrációt igényel, ami igen megterhelő, de Wijnaldum rendre képes 90 percen át, szinte hibátlanul megoldani. Elég ránézni arra a statisztikára, hogy mennyit veszit a fluiditásábol a játékunk azokon a mérkőzéseken, amikor Wijnaldum nem játszik.

Ui.: Eddig a Jürgen Klopp igazolási stratégiájának, egyik érthetetlen furcsaságának számitott, hogy minden átigazolási idényben, a nagy nyilvánosságot kapó több tíz milliós igazolások mellett, vesz a "fűalatt" a PL valamelyik alacsonyabban jegyzett vagy kiesett csapatától egy olcsónak számító, maximum 10-20 millióba kerülő játékost. 2016-ban Wijnaldumot a Newcastleből, 2017-ben Robertsont a Hulltol, idén meg Shaqirit a Stoktól... Hát azt hiszem, azok után, ahogy ez a három játékos teljesit nàlunk, többé már senki nem tartja majd értelmetlennek ha Klopp idén is vesz egy random "no name" kis csapattól valakit.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fény és utána a sötétség... / Michael Owen története

Az LFC rekord összeget kér a mez szállítójától

Pre-Season & Transfer Window 2018