Féltávnál vezetünk, de még ne higgyük el...



"Nem hiszem, hogy mindenkinek meg kéne felelnem, mindig lesznek olyanok, akiknek se igy, se úgy nem vagyok jó.
Ha nem nyerünk semmit ebben a szezonban, akkor azt mondják majd, hogy jobb lenne ha abbahagynám és távoznék innen. Ha meg sikerül nyernünk egy értékes trófeát, akkor meg azt, hogy most kellene abbahagynom, ez a legjobb alkalom, hogy méltósággal felálljak a kispadról, mert aligha fogunk még egyszer nyerni bármit is."
(Jürgen Klopp)

 A szezon feléhez érve 51 pontal - A klub126 éves történetének valaha volt legmagasabb "félidei" pontszámával - az első helyen állunk, ráadásul veretlenűl.
(Ez annyira brutàlisan sok, hogy a 2011/12 premier league teljes szezonja alatt összesen 52 pontot gyűjtöttük.)
Ez a teljesítmèny bármelyik másik élklubnál, több mint jelzés értékű lenne, hogy a bajnoki cím elnyerése abszolut realis cél.
De vajon mi, mikor kezdhethetjük elhinni, hogy meg lehet végre, egyáltalán el merjük-e hinni a vége előtt akàrmennyivel is?
Mert egyrészről bennünk van, hogy már kétszer is voltunk olyan helyzetben, amikor karácsonyi elsők voltunk és utána is az élen maradva elhittük, hogy meglesz... de aztán még sem lett meg. Másrészről viszont az is igaz amit Sam Carrol is leírt, hogy mindkétszer "underdog"-nak számítottunk, mert volt 2 de inkább 3 valóban "bajnoki címre esélyes" csapat a mezőnyben, akikkel úgy kellett versenyeznünk, hogy sem minőségileg, sem játékos keret mélység tekintetében nem voltunk egy súlycsoportban. Vagyis mindkét esetben jóval erőn felül teljesítve egy-egy kiugróan jó szezont produkáló játékos - Suárez&Sturridge illetve Torres&Gerrard- vitte a hátán a csapatot.
Tehát annyit kijelenthetünk: most először lettünk úgy karácsonyi elsők, hogy már a szezon elejétöl fogva tagja vagyunk annak a 2-3 csapatnak, akik minden tekintetben valódi esélyesei a bajnokságnak.

Persze ennek ellenére, simán benne van hogy megint elbasszuk, a karácsonyi elsőség ellenére is, a bajnoki címet, de kisebb rá az esély, mert a közvetlen riválisainkal közel azonos erősek vagyunk.
De kik is azok a közvetlen riválisok, akik a bajnoki címre esélyesnek számítanak? Nálam egyértelműen a Man.City számit még mindig a legkomolyabb ellenfélnek, a Chelsea is annak tünt az első két hónapban, amig ki nem fújt a Sarri magic. Na és persze ott van a Tottenham, akik pillanatnyilag a legközelebb vannak hozzánk (6 pontra) de az elmúlt rengeteg év (és az idei BL) alapján én a Spurst nem tudom komolyan venni. A félreértések elkerülése végett, én nagyon tisztelem Pochettinot és a munkáját, nincs szándékomban lenézni őket, csak semmivel sem lettek jobbak mint tavaly és a keretük is elég vékony, az új igazolások elmaradása miatt, igy 1-2 kezdő játékosuk kiesését is komolyan megsinylené a teljesítményük.
Ráadásul a Spurs képtelen lemondani bármiről, most is ott van nekik a BL, FA kupa, Ligakupa, PL ami túlterheli őket. Emiatt hiában volt esélyük az elmult években kétszer is a bajnoki címre, nem tudtak élni a lehetöséggel. Pedig mindkétszer könnyebb lett volna megnyerniük a PL-t mint most...
Tehát továbbra is a City számit a legkomolyabb ellenfélnek a PL címért folyó versenyben. 

Velük szemben ez a nem várt, szinte "semmiből jött" 7 pontos előny álomszerűnek tűnik, mert ez már három vereségnyi távolságot jelent a két csapat között, ami elég jelentős a mostani idényünk alapján. A "mostani idényünk alapján" szavakat aláhúznám és kiemelném, mert egy ilyen előnyt, az elmúlt idények bármelyikén simàn elbalfaszkodtunk volna két hét alatt. De először ebben az évezredben most érezem azt a fajta stabilitást, hogy képesek vagyunk egyenletesen jó teljesítményt nyújtani. Nem úgy szereztük meg az első helyet, hogy szerencsés volt a sorsolásunk, vagy mert a ellenfeleink körbe verték egymást és nem is úgy, hogy underdogok vagyunk, akik felülteljesítenek... Hanem úgy, hogy nagy csapatokra jellemző magabiztossággal az esélyesség terhét is elbírva, stabilan hozzuk le a meccseinket és ahhoz is elég mély a keretünk, hogy két-három ember kiesése esetén se kell kétségbe esnünk.
Igazából, a második "tavaszi" félszezonban hozni kéne azt amit az "ősziben" sikerült, már csak azért is, mert a második felesben csak 2 idegenbeli rangadónk lesz, az elitnek számító top 6 csapatai ellen. Ráadásul az már biztos, hogy idén nem lesz 100 pontos a City sem, mert ahhoz 3ppg-t kellene hozniuk ami kábé azt jelenti, hogy 19 meccsen 19 gyözelmet kellene hozniuk. 

És zárásnak még annyit, hogy bár jelenleg veretlenek vagyunk, de ez valszeg változni fog, mert még a legnagyobbak is kikapnak olykor. Ezért amennyiben ez bekövetkezik, (lehet, hogy kétszer is) úgy megkérnék mindenkit, ne kezdje el temetni, meg "looserozni" a csapatot, ugyanis aligha fogjuk veretlenűl lehozni az idényt, de nem is az a célunk, hanem a megnyerése. Persze mondhatná azt bárki, hogy bezzeg az Arsenalnak sikerült... ja sikerült, a 15 évvel ezelőtti korszakos Arsenalnak, de senki másnak. Igy 30 év után, nekem egy három vereséggel és egyetlen pontal megnyert bajnoki cím is bőven megteszi. Köszi.... :)

Egyszer egy szép napon!











Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fény és utána a sötétség... / Michael Owen története

Az LFC rekord összeget kér a mez szállítójától

Pre-Season & Transfer Window 2018