A meccs, amikor a Chelsea behátrált előlünk...

Meglátásom szerint 3 olyan edző van a PL-ben, akiknek a játék felfogása, a filozófiája nagyon közel van egymáshoz. A Guardiola, Klopp, Sarri hármas játékról alkotott elképzelése, más tőröl fakad, de a a főbb játék elemeik pontosan ugyanazok. (Sőt némi kitétellel, de ide vehetjük Pochettinot is negyediknek.)

 A szakírók "jobbhíjján" egyszerűen csak "fast pass & attack pressing"-nek nevezik ezt a stilust a főbb jellemzői miatt. (Bár igazából nincs ilyen, futball taktikai besorolás vagy kategória)
Amugy többen rámutattak arra a tényre, hogy mindhárom edző merőben másfelől "jutott el" ehhez a fajta játékhoz. Pep a Barca féle Tiki-Taka hihetetlen sok passzos rendszerét tovább fejlesztve, Klopp a védekezve támadunk, sok mozgásos Gegenpressing felől. Sarri futball filozófiája pedig olyan mintha mindkettőből táplálkozna. Ezt a gyors, kombinatìv sok rövid passzos játékát, a tengelyben egy passz mesterrel, a Napolinál fejlesztette tökélyre. 

Viszont a Liverpool ellen nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy a két hasonló felfogású edző, Pep és Sarri, mennyire másként reagált arra, amikor a csapata megszerezte a vezetést. Tavaly Pep nagyon rábaszott arra, hogy miután megszerezte a vezetés, azután is magasan hagyta a védelmét és próbált labdatartással védekezni, így tökéletes teret hagyott az atomvillanás gyors kontráinknak. 
Sarri tanult ebből, mert a vezetés megszerzése után a félidőben, visszarendelte a csapatát, és jó olaszhoz híven a területeket leszűkítve védekezni kezdett. Ez egyrészt hízelgő, mert mutatja, hogy még a top ellenfelek is mennyire tartanak tőlünk, másrészt azt is megmutatja, hogy mivel fognak próbálkozni ezentúl és mire számíthatunk. 

Sarri húzása be is vált, mert igy kijött az hogy a mi "nagyon melós" kevésbé technikás középpályánk felállt fal ellen, nem tud kreatív, hatékony és veszélyes lenni. Ha nincs terület előttük, nem tudnak mihez kezdeni, hiaba a labdabirtoklás. Még soha nem volt ennyire szembetűnő, egy kreativ 10-es poszton bevethető középpályás hiánya, amilyen egy sincs a keretünkben. (Ugye mennyire tud fájni a nyári Fekir üzlet elbaszása?) Viszont van egy nagyszerű 8-asunk, aki kellően kreativ és technikás. Ahogy Klopp pályára küldte Keitát, egyből veszélyesebbek lettünk, mert ő le tud venni védőket egy az egyben, sebessége is megvan és képes összjátékkal vagy indításokkal helyzetbe hozni a társakat. Hosszútávon ezért alapemberré kell válni, mert ahhoz, hogy szintet lépjünk elengedhetetlennek az ő képességei.

Egyébként Keita behozása a 73.percben azért is volt király húzás, mert a teljes Chelsea védelem behàtrált, hogy leszűkitse területet a playmakerünk előtt, plusz, hogy lezárják a paszsávokat Salah, Mané és Firmino felé. Ezzel elérték, hogy Keita hiába hozta fel zseniálisan a labdát egészen a térfelükig nem volt se helye, se társa a kulcspasszokhoz. Hihetetlen volt, hogy az utolsó 20 percben a teljes Chelsea zonát örzött a saját tizenhatosa előtt, és foggal körömmel védte az egy nullát, még kontrákra sem volt erejük. Viszont igy nyilánvalóvá vált az is, hogy a védőkkel túltöltött térfelükön képtelenség lesz 20 mèternél közelebb kerülni a kapujukhoz pláne, hogy a széleket is blokkolták. Igy gólt szerezni maximum akkor tudunk ha átlőjük öket. 

Ezt is tettük, 23-25-röl már küldtük is kapura a lasztit, de csak körbe löttük a kapujukat. Klopp lekapta a távolról veszélytelen Milnert és Sturridget tette a pályára, aki jó pár gólt vágott már a 16-oson kivülről az "aranykorszakában". Végűl ez bizonyult nyerő húzásnak... 

"Természetesen megérdemeltük az egy pontot, de szerintem inkább nyernünk kellett volna. Mindkét csapat megérdemelte a döntetlent, de nekünk több helyzetünk volt. A Chelsea-nek szuper csapata van és elképesztően nehéz ellenük játszani, de helytálltunk. Csalódottnak kéne lennem? Nem hiszem, ez benne van a futballban.
Egy jó csapat ellen volt ennyi helyzetünk. Néha bemennek ezek, néha nem. Másrészről a mi védekezésünk kiváló volt egészen végig. A helyzetek kiváló játékkal párosultak. Valahol megértem azokat akik kihagyták a helyzeteket, mert mindannyian vissza akartak vágni a szerdai vereségért és emiatt elkapkodták a dolgot."  (Jürgen Klopp)

Most már csak az a kérdés, hogy a Man.City ellen mi lesz? Mert valószínűleg Guardiola tanult a tavalyi leckéből és nem lesz még egyszer olyan hülye, hogy tökig feltolt védelemmel álljon ki ellenünk az Anfielden. 

De ez már egy másik történet....

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fény és utána a sötétség... / Michael Owen története

Az LFC rekord összeget kér a mez szállítójától

Pre-Season & Transfer Window 2018