Bevezető a 2018/19-es szezon elé


Ott fejeztem abba a legutóbbi (Pre-Season & Transfer Window 2018 I.rész.) íràsomat, hogy megvettük Alisson Beckert, az AS Roma és a Brazil válogatott első számú kapusát 75 millióért. De az átigazolásának a tényén kívűl, még nem igazán lehetett részleteket tudni a "done deal" mikéntjéről. Ott maradt lógva a kérdés: "Hogyan landolhatott nálunk és nem a jóval tehetősebb Real Madridnál... vagy a Chelseánál a Brazil hálóőr?"

Az europai bulvár lapok szenzáció hajhász elméleteit teljesen figyelmen kívűl hagyva, azt hiszem a legnagyobb Brazil sport lap a Globo Esporte által lehozott "háttér sztori" a legtárgyilagosabb. Ezek szerint a Liverpool nem most határozta el hirtelen magát, hogy új hálóőrt vásárol - sőt nem is a kapus hibák miatt elbukott BL döntő után- hanem az elmúlt 4 hónapban folyamatosan dolgozott az Alisson üzleten. A Monchi àltal kért akkori 80-90 millió feletti összeg nonszensznek tünt és az is volt. A jelentés azt állítja, hogy a Liverpool "lenyűgözően pazar előző idénye" Alissonra is kedvezö benyomást tett, (Oké, nyilván Roma játékosként, a Pool BL döntőbe jutásànak, nem örült annyira, mint szenvedő fél.) de sport szakmai szempontból kétségkívűl inponáló volt. Mint azóta, már tőle is elhangzott, kimondottan tetszettek neki azok a rövid és hosszútávú tervek, amiket Jürgen Klopp célként tűzött ki, maga és csapata elé. 

A Globo szerint, a Real Madrid eleinte mindent bevetett, hogy hozzájuk írjon alá a Brazil és amikor kiderült, hogy hivatalos ajánlatot fognak tenni érte, akkor sokan szinte kész tényként kezelték, hogy Madridba költözik Alisson. Éppen ezért, nem kicsit megdöbbentette az olaszokat, amikor az un.királyinak nevezett gárda mindössze "csak" 40 millió eurós, "plafon" összegnek szánt "végső" ajánlatot tett le eléjük. A Romaiak figyelmeztették őket, hogy ennél csak jóval magasabb 70-75 millió körüli összeg fejében hajlandóak tárgyalni róla.
[A Real azonban az un. WTT-nek (Win Trophy Theory - A náluk megnyerhető trófeák csábításával ráveszik a jelöltet, hogy adja be a TR-t igy kényszeritve ki az eligazolását.) hívott elméletben bízott, ami már számtalanszor segítette hozzá őket és a hozzájuk hasonló trófea halmozó "giants" csapatokat egy-egy általuk kiszemelt játékos leigazolásához.]
Mint emlékezhetünk, ekkor hangzott el a Real elnökének Florentino Pereznek a mára már szállóigévé vált mondata: "Micsoda 75 millió? Annyiért vegye meg a Liverpool, hogy adnánk már egy kapusért ennyit."
Ennek ellenére, a Románál meg voltak győződve arról, hogy a La Liga rekord bajnoka csak taktikázik és idővel visszatérnek a tárgyalóasztalhoz, de ez nem történt meg. Igy végűl csak a Chelsea maradt a Liverpool egyetlen komolyan vehető versenytársa, de ők több dolog miatt is elmaradtak a kívánalmaktól. Egyrészről a kért ártól ők is "izzadni kezdtek rendesen" másrészről meg, idén csak az EL-ben indulnak és egyenlőre nagyobb nevű labdarugok szerepelnek azon a listán, akikről úgy hírlik, hogy elhagynák a klubot, -megfelelő ajánlat esetén- mint azon, akik érkezhetnek hozzájuk ezen a nyáron.
De leginkább azért, mert Alisson meg volt győződve arról, hogy akkor jár a legjobban, ha a VB után, észak-nyugat Angliába költözik, Klopp csapatához. Aki maga győzte meg erről telefonon és személyesen is, már jóval azelőtt, hogy a vetély társai képbe kerültek volna. Ennyi a történet

"Az első amit a menedzserünk elmond amikor a Liverpoolhoz kerülsz az, hogy "Az ego soha nem segített semmilyen klub csapatot az előrejutásban. Ez az amit mindenkinek el kell fogadnia, aki pályára akar lépni a Liverpoolban. Mindegy mennyiért igazolta le a klub, mindegy hogy mekkora sztár vagy, az egodat az öltözőben kell hagynod. Ha van titka a csapatunk sikerének, akkor ez a legfőbb dolog, önzetlennek kell lenned és minél jobban kiszolgálnod a társaidat. Mert ők is pontosan ezt teszik."
(Sadio Mane)

Az idei transfer ablak legellentmondásosabb figurája, kétségkívűl Xerdan Shaqiri. Az ö személye szinte kettéosztotta a fanokat, hogy kell-e ö nekünk egyáltalán. Végűl konszenzus született a két fajta véleményt képviselők között abban, "na jó ennyiért (13 millio) jöhet a srác, mert ha nem válik be akkor se bukunk rajta nagyot." Megmondom őszintén nekem sem tartozott a kedvenceim közé a leigazolásának híre. Nem is igazán a játéktudásával, inkabb a hirhedt arogáns magatartásával voltak problémáim. Erre csak ráerősített amikor balhé kerekedett körülötte a VB-n lőtt gólja után, amikor is "jugoszláv bubosbankát" formált a kezeivel és úgy ünnepelt. Aztán a bemutatkozó meccse álomszerűre sikeredett a Man.United elleni felkészülési meccsen. Kapott kábé 30 percet Klopptól és ezalatt igen agilis volt, majd termetét meghazudtoló módon olyan megalázó ollózós gólt vert be tizenhatról a United szálfatermetű "rohamnégerei" között DeGea hálójába, hogy a nyálam kicsordult a gyönyörtöl. Na már most, nekem, -mint Liverpooli szurkolónak- aki ilyen góllal mutatkozik be, egy 4-1-es United veréssel végződő meccsen "csarnokelsőre", az onnantól a barátom. Annak én azt is meg tudom bocsátani, ha a góljai után minden alkalommal "Dél-Szláv nádi poszátát" utánozva ünnepel, mert ez a fixa ideálja.
Egyébként ha már a felkészülési meccseknél tartunk, nem kevés örömmel vettem tudomásul, hogy a "Fönégerünk" Daniel Sturridge végre ismét életjeleket ad magáról, gólokat lő és végig igen jól mozog a mérkőzéseken. Egy jó Sturridge-ra ugyanis igen nagy szükségünk lehet, ha Klopp valóban újra elő kívànja venni a jó öreg 4-2-3-1-et amint azt többször is emlegette. A másik kellemes nyàri meglepetés még a fiatal Curtis Jones, aki eddig csak úgy volt meg nekem, hogy "Ö az a srác, az u18-ban, aki méltó vetélytársa lehet majd Fellaininek a hülye hajak versenyében." de mint kiderült nem csak a minősíthetetlen haja miatt fogja leelőzni a "hülye" Marouane-t, de játék tudásban is magasan veri.

Arra, hogy a 2018/19-es szezonra milyen elvárásai vannak/lesznek a klub vezetőségnek a csapat felé (értsd: mi lesz a kitűzött cél) A Liverpool holdudvarába tartozó biztos hírforrásnak számító James Pearce azzal számol, hogy a "jövö évi cél" BL-t érintő része, alighanem ugyan az lesz mint a tavalyi volt: Biztos tovàbbjutás a csoportkörböl és lehetöség szerint minél tovább jutni a kieséses szakaszban. Egy esetleg negyeddöntőbe kerülés, idén is a "sikeres szereplés" kategóriába tartozik. Bár ez utóbbi erősen sorsolás függő... Természetesen mindenki többen bízik, de ennyi az amit nyugodt szívvel kitüzhetünk célul és nem kerül miatta felesleges teher a csapatra. 

Sokkal érdekesebb ennél, hogy a PL-nek milyen elvárásokkal vágunk neki. Ez már csak azért is kényes kérdés, mert nyilvánvalóan jól igazoltunk és valóban úgy tűnik, hogy annyi év után először mondhatjuk ki: Ez a keret tényleg alkalmas arra, hogy versenyben legyen a bajnoki cimért és a Man.City, Man.United, Tottenham hármas mellett esélyes legyen a végső győzelemre. És szerintem legyen is elég ennyi... Óriási hiba lenne ennél többet kimondani vagy elvárásként a csapatra terhelni. Lesznek igy is elegen, akik szándékosan nyomás alá fogják helyezni a csapatunkat. Mint ahogyan Mourinho már a maga negèdes stilusában, el is kezdte a pszihológiai hadviselést.

"Ha pénzed van, azt be kell fektetned, jobb mintha csak állna a bankban, mert ott a kamatok nagyon alacsonyak. A probléma az, hogy jól jövedelmező befektetést kell találnod, és őszintén szólva azt hiszem nekik (Ti.: A Liverpoolnak) ez nagyon jól sikerült. Mert minden játékos, akit vásároltak, minőségi játékos. Ez az a szezon elhozhatj nekik a bajnoki címet, minden más csalódás lenne . Azt hiszem, ilyen bevásárlás utàn, nem tisztességtelen elvárás a szurkolók részéről, hogy igen is nyerjék meg Premier League-t."

Hmmmm... hmmm...., de gyönyörű példája ez annak, hogyan nyomasszuk agyon az ellenfelet. Persze arról nem beszél, hogy Ö már háromszor annyi pénzt elköltött az elmult két évben mint mi, sztár focistak tucatjait vitte az Old Traffordra, ennek ellenér még a közelében sem járt a bajnoki címnek.
De mint tudjuk, Jose nagy játékos, nem véletlenűl mond ilyeneket. Egyszerűen csak az volt a szándéka, hogy ezzel a néhány jól hangsúlyozott mondattal, beülteti a bogarat a média munkások fülébe és ezzel eléri, hogy az újságírók a bajnoki cím esélyesként kezelik a Liverpoolt. Mert ha már, a legnagyobb rivális sztár edzője is a bajnoki cím fő várományosának nevezi őket akkor arra oda kell figyelni, annak már jelentősége van. És innentől kezdve mi fog történni? Az, hogy idény közben a média, azonnal ráugrik majd minden egyes gyengébb eredményre. Egy esetleges Liverpool vereség után, már "kidobott milliókról, katasztrófális szereplésről" fognak írni meg arról, hogy ezek után "maradhat-e a helyén, aki ezért felelős"!? Ami zavart okozhat az "egyszeri szurkolók fejében" nyugtalanságot a játékosokban, média cirkuszt a csapat körül. Jose pedig röhög a tenyerébe, mert ezzel elérte amit akart, zavart keltett a legnagyobb riválisa körűl és még focizni sem kellett hozzá.

NEM ÉPITHETSZ SZÉKESEGYHÁZAT EGY NAP ALATT. EZT JÓL MUTATJA A KLUB TÖRTÉNELME IS. -Bill Shankly-
Persze Jürgen is tisztában van vele, hogy ebben az évben a minőségi igazolásokra elköltött, közel 200 millió után, a klub szurkolói is azt várják, -jogosan- hogy egy "trófea nyerő" sikeres évet hozzan a csapat.
Jürgen Klopp -mint általában a profi futbal edzők többsége- minden olyan újságírói kérdésre, amely túlmutat a következő meccsen, vagy a szezon egészére vonatkozó "előrejelzést" igényel, egyszerűen kikerüli a választ. De jelen helyzetben Klopp is belátta, hogy most ezt nem teheti meg.

"A tavalyi szezonban magasra tettük a lécet, de még annál is jobb idényt szeretnénk produkálni, ezt várják el tőlünk a szurkolók is, teljes joggal. Nincs is ezzel bajunk, hisz a legmagasabb ambíciókkal rendelkezünk." -nyilatkozta Jürgen Klopp a Guardiannak júli.23-án- A harmadik teljes szezon kezdetén vagyok, eddig minden szezonban teljesítettük a kitűzött célt. Az új játékosok erősebbé teszik a csapatott 100%-al emelik a nívóját.  Ezt mindannyian látni fogják, de mindenkinek meg kell értenie, hogy ez időbe tellik, nem biztos, hogy megtörténik rögtön elsőre. Mert az, hogy mi megerősödtünk csak egy dolog, de közben sem a rekord pontszámmal bajnoki címet nyerő Manchester City, sem az évek óta egyre erösebb kerettel rendelkező Tottenham nem lett gyengébb. Amikor a Liverpool esélyeit a bajnoki címre latolgatják, ezt vegyék főként figyelembe.

Arra a felvetésre, hogy a Liverpoolnak ebben a szezonban, nemcsak a valóban látványos futball mérkőzések pozitív hangulatának emlékeivel, hanem végre egy kézzel fogható trófeával is kéne gazdagonia. (Esetleg a Liverpool FC első PL címével)
azt válaszolta:
"Igazad van, már ideje lenne valami kézzel foghatót felmutatni és tudom, hogy a szurkolóink is ezt várják el tőlünk. Ez a következő lépés és mi készen állunk rá, de nem adhatok garanciát rá, hogy azonnal sikerűlni fog."

Ezek ismeretében ha azt írom, hogy "sikeres szezont" várok akkor felvetődik a kérdés: Mi számit ezzel a kerettel sikernek?
Ezt a kérdést Tomkins is felvetette egy írásában, amikor azon elmélkedett, hogy mondjuk egy dobogós hely + liga kupa trófea kielégitené-e a szurkolói igényeket? Vagy ahhoz minimum egy FA kupa győzelemre lenne szükség a dobogós hely mellé? Egyáltalán van olyan opció, a bajnoki cimen vagy a BL győzelmen kìvűl kielégítené a szurkolói elvárásokat, majdnem 200 millio elkőltése után?
Mielőtt bárki megfogalmazná magában a választ erre a kérdésre, előbb mérlegelje magában, hogy mire lehet elég ez az erősítés a többi esélyes csapathoz viszonyítva. Mert lássuk be a Man.City semmivel sem lett gyengébb, mint tavaly volt, amikor 25 pontot ránkverve lett bajnok. A Tottenham kerete sem gyengült és a United sem adta el a legjobbjait, sőt például a Brazil válogatott Fred-el még erősödött is. Az Arsenal pedig Emeryvel egy egészen új játékrendszerű, stabil csapatnak nèz ki a felkészülési meccsek alapjàn. És akkor még a Napoli siker edzőjével nyomuló Chelsearől még nem is mondtam semmit...
Szóval a kérdés amire ez az idény megadja majd a választ az úgy szól: Vajon ennyi pénz elkőltése minőségi játékosokra, elég-e ahhoz, hogy eltüntesse a City tavalyi 25 pontos előnyét?
Megmondom őszintén, bármennyire is pozitiv hangulatban várom az idény kezdetet, nekem már a nyitó meccsünk sem tűnik könnyűnek. Az ellen a WHU ellen lépünk pályára, akik jelen állás szerint a Liverpool (176m) után a legtöbbet (95m) költöttek új játékosokra a nyáron. Ráadásul egy új nagy PL tapasztalattal rendelkező sikeres edzőt is beszereztek a kalapácsosok, Pellegrini személyében. Igy boritékolhatóan igen nehéz, melós meccsre van kilátás az Anfielden. Igy azt mondom mindig csak a következő meccsre figyeljünk, aztán majd meglátjuk mi lesz....





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fény és utána a sötétség... / Michael Owen története

Az LFC rekord összeget kér a mez szállítójától

Pre-Season & Transfer Window 2018