Változó játékrendszer a következő idényre.

Ahogyan Carra mondta: két-három igazolásra van Klopp attól, hogy tényleg nagy csapata legyen. Ha a nyári érkezőknek a fele bejön, akkor ez már meglesz, és legközelebb nem állítanak meg minket a döntőben sem.


Klopp első teljes  idénye óta -2016-17- egy "csutkára" feltolt védelemmel játszunk 4-3-3-at. Annyira magasan védekezünk, hogy az utolsó hátvéd épphogy még a mi térfélünkön helyezkedik el, a középvonaltól 3 méterre. Ez azt jelenti, hogy Firmino és Van Dijk közöt a távolság alig 25-30 méter, Itt helyezkedik el mind a 10 mezőny játékosunk, amivel olyan szinten lé szűkítik terület, hogy az ellenfél szinte megfullad. Karius azért tűnt eddig a megfelelő kezdő kapusnak, mert a modern, "német kapus iskola" futószalagján készült. Olyan aki, a feltolt védelemmel rendelkező támadó, vagy magasan pressingelő csapatoknál létfontosságú, mert az ellenfél által előre baszkodott vagy rosszul sikerült mélyen bejátszott labdákat -amolyan söprögető jelleggel- a tizenhatos vonalánál, sőt sokszor jóval az előtt tartózkodva is lábbal lekezeli és indítja újra a támadást. (Lásd.: Például  Neuer vagy Ter Stegent, akik talán a legjobbak ebben.) Ez a felállás biztosítja azt, hogy ha támadás során elveszítjük a labdát, akkor rögtön 3-4 emberünk van 5 méteres körzetben, hogy letámadja azt a játékost, aki a következő labdát kapja. Ezzel a letámadásos technikával mar Brendan is próbálkozott, de sehogyan sem tudta állandósítani, mert sem a system fitt játékosai nem voltak meg hozzá, sem a tapasztalata. Kloppnak azért sikerült tökélyre fejlesztenie nálunk pikk-pakk, mert évtizednyi tapasztalattal rendelkezett ebből a játékrendszerből. 


Hiszen még a Mainz edzőjeként kezdte el csiszolgatni ezt a fajta "úgy védekezünk, hogy támadunk" rendszert, de csak a Dortmundnál lett a gólszerzésük egyik alap taktikája - az úgy nevezett "gegenpressing". Amikor Liverpoolba jött felmérte a játékos keretet, elkezdte kigyomlálni a szisztémájába nem illőket és scoutolni olyanokat akik bele illeszthetők. A "Bólya" csatárok (viszlát Benteke, cső Balotelli) helyett gyors és gólerős szélsők Mané, Salah, Ox kerültek a keretbe és az eredetileg védőfedezet Firminoból csinált középső támadót (hamis kilences) aki telitalálat több okból is. De még Robertson, Matip vagy Van Dijk leigazolásánál is az volt az elsődleges szempont, hogy támadni is tudó védők legyenek, ne pedig "Cölöp" hátvédek. A legtöbb csapat nem engedhet meg magának ennyire sok "ilyen jellegű" focistát, mert a csapat védekezése ezáltal sokkal jobban szét van húzva. Nincs 11 emberük a letámadáshoz, maximum néhány középpályás illetve nincs megfelelő kapus. Ezért a védelem sokkal mélyebben ül. A csapat jobban szét van húzva, több tér és terület nyílik a hosszú és közepesen hosszú passzokhoz. Ha fel is van tolva a védelmi vonal, akkor túlságosan sebezhetőek, mert nincs komoly letámadás, csak zárt hadrend, szűk területekkel - lásd Arsenal akik pontosan olyanok most, mint mi voltunk Brendan idején, amikor nem volt elég ember a letámadásokhoz, pl. mert olyan csatárt toltunk fel a cápa legtetejére, aki nem tudott nyomást helyezni az utolsó védőre. Igy nem hatásos egy Mourinho féle "Bus defender team" ellen, amiben van 6-7 ember, akik "csak" védekeznek, ezért mélyen ülnek és nem próbálják gyors passzokkal átjátszani a középpályát, inkább felkúrják a labdát a 3-4 támadójuknak, akik kontrából megoldják. Nem véletlenül kellett nekik 3-4 drága minőségi játékos a csapatába mint Pogba, Sanchez, Ibrahimovic, Martial akik egyedül is képesek eldönteni a meccset. Mou azt is megengedheti magának, hogy tartson egy 90 milliós Lukaku-t, hogy a kis csapatok betömörült védekezését megtudja törni. Miközben pontosan tudja, hogy Lukaku a nagycsapatok elit védelmei ellen nem ér semmit. De ez most csak mellékszál, térjünk vissza hozzánk...


A jelenlegi támadó triónk mind zseniális játékos, de összjátékban jön ki a legfőbb erősségük és nem csak ahogy hárman együtt játszanak, hanem mert egy egész csapatot tett Klopp össze, úgy, hogy mindenkinek az erőssége érvényesüljön, igy tovább erősítik a saját és a játékos társaik képesség béli erősségeit is. Szerintem pont ez volt az, amiben Coutinho kicsit kilógott a rendszerből, és ezért nem törte meg a csapatot a távozása. (Oké hiányoznak a szabadrúgásai és technikai varázslatai, de semmi több...) Egyébként sok jel mutat arra, hogy jövőre ismét változik a játékunk, Fabinho és Keita érkezésével 4-2-3-1 / 4-2-2-2 / 4-1-4-1 biztosan újra felkerül az étlapra. Viszont én most egy másik variáció lehetőségét vizsgàltam meg, hisz nem lehetett nem észrevenni, hogy idén már többször is variálta úgy a játékot meccs közben Klopp, hogy átállt 3 védőre. Ami előre vetíti azt, hogy jövőre valszeg a megszokott 4-3-3 -valamint a fentebb említett többi 4 védős rendszer mellé- felvesszük a sokkal fluidabb 3-4-3-as rendszert is. Ez eddig azért nem történt meg mert egyrészt -az ehhez szükséges 3 minőségi belső védő nem volt meg a keretben (Klavan nem az) akiket egyszerre a pályára lehet küldeni, de ez Van Dijk érkezésével már pótolva lett. Szintén nem volt, egy olyan kaliberü "box to box" játékos aki elengedhetetlen ehhez a felálláshoz, na ezért várta annyira Keita érkezését mindenki. A Klopp az álltala elképzelt 3-4-3-nak egy ahhoz hasonló variációját akarja a pályán látni mint amelyet a Conte féle Chelsea is játszott amikor bajnok lett. Hangsúlyozom "hasonlót" de nem teljesen olyat. Viszont mielőtt ebbe jobban bele mennénk nézzük mi is a 3-4-3 története.


A 3-4-3 a kilencvenes évek elején a skandináv csapatok által (pláne a Norvég válogatott volt rohadt sikeres) kedvelt 5-4-1-es felállásból alakult ki és vált közkedvelté, a '90-es, 2000-es évek fordulóján volt óriási divatja. A 2000-es évek végére viszont már kezdett el elterjedni, hogy a 3-4-3-at és a régi 4-5-1-et egyszerre játszották a csapatok, a 2010-es vb-n meg már elég sokan ebben játszottak. (De a 4-3-3 is ekkoriban lett újra menő) Az akkori 3-4-3-nál a széljáték volt a középpontban, ahogy a 4-4-2-nél is, de a 4-4-2 sokkal inkább védekező feladata volt a szélsőknek. Nem véletlen, hogy a 3-4-3-at már akkor is inkább a támadóbb csapatok favorizálták, mert ebben is az erős szélsőjáték a lényeg, de támadó feladatuk volt, ezért középen 2 védekező középpályás stabilizálta a játékot, megfogta a kontrákat stb, erre a játék jelentős felgyorsulása miatt volt szükséges. (Érdekes egyébként, hogy az olasz csapatok, akik sosem annyira a gyors rövid passzos szélső játékot favorizálták, hanem a védekezésből induló hosszú indításokon volt a lényeg, legtöbbször 4-3-2-1/4-3-1-2-ben álltak fel (legalábbis az utóbbi kb 6-7 évben) Viszont a válogatottjuk csak ritkán játszott így, ott 3-4-3 volt a gyakori. Ugyanis a szövetségi kapitányuk, már klub trénerként is kísérletezett vele -bár akkoriban még nem az volt rá a jellemző- de igazából a válogatottnál tudta úgy összerakni a csapatot, hogy a 4-5-1/3-4-3-hoz minden poszton az arra legjobb játszhasson. Izé na... Hogy is hívták akkor a szövetségi kapitányukat? Ja igen, Antonio Conte...


Egyébként most, hogy van elég cb-nk, kimondottan jó ötlet, ha 3-4-3-at, felvesszük a "rendszeres játszási listára." Robertson, Trent AA, de még Gomez és Moreno is olyan mintha kifejezetten erre a szélső középpályás/hátvéd posztra vannak kitalálva. Míg Salah-Mané-Firmino-Lallana-Oxlade (Wilson!!!) mind a half-space királyai, bár igaz, hogy ezt a 4-3-3-ban is látjuk tőlük, de 3-4-3-ban még dominánsabban látszanak. Ez az amiben más lenne a Klopp féle 3-4-3 mint amilyen a Conte féle volt. Az utóbbi években a fluidabb játékunk miatt, tükörszélsőkkel, hamis kilencessel stb... felértékelődött nálunk a "half-space" szerepe, tehát nem teljesen a szél, hanem a 16-os sarka a és a körív közti terület, mint ugye a veszélyes zóna előtere/kapuja/bejárata, nevezzük ahogy akarjuk. A barca-féle zártabb, befelé húzó 4-3-3 volt ennek az előfutára, nagyon sok csapat használta ezt, a Pool is. Ez a sajátos Kloppos 3-4-3 pedig ezt fejlesztené tovább egy magasabb szintre. A támadó hármasunk kevésbé szélesen helyezkedik el, mint régebben, hiszen a half-space-ben van fontos szerepük, a szélső középpályások amolyan szárnyvédők. Tehát a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb felelőség hárul rájuk, védekezésben és támadásban egyszerre. Míg régen a szélső hátvédeknek kb a "baszd előre, fuss utána"-ban kimerült a játéka. A két középső középpályásnak pedig annyiban lecsökkent a támadó szerepe, hogy a két szélső támadó beljebb helyezkedik el. Inkább olyasmit kell nekik játszani, mint Klopp tavalyi 4-3-3-jában a középső középpályásnak (Lallan) aki nem kifejezetten védekező, hanem a játék forgatásáért, a mélységi felpasszokért, a játék stabilizálásáért felelős. 


Jövőre ez megint változni fog, Naby Keita, az idei nyári első igazolásunk (bár papíron a múlt nyári utolsóelőtti szerzemény.) érkezésével jóval több variációs lehetőségünk lesz. A srác ugyanis teljesen rendszer fitt, szinte minden felállásban, kábé mintha Kantéval ikertestvérek lennének. Könnyen illeszthető minden rendszerbe, igazi újvonalas "támadó/védekező/labdaszerzö cselgép és passz guru" aki 90 percen intenziv iramban végig rakkolja a mérkőzéseket. Divatosan csak "box to box player" -nek nevezik az ilyen univerzáis középpályást. Viszont érzésem szerint ebben a sokadik reneszánszát élő megújult 3-4-3-ban meg persze annak a "hibrid" verziójú 3-4-3 / 5-4-1 rendszer az amelyikből legjobban kitűnik egy ilyen tipusu játékos. Ez a formáció Wijnaldumnak és Hendonak se tenne rosszat, hisz nem hárul rájuk akkora feladat, mint eddig. Mert a 4-3-3-as középpálya, kurva melós, baromira kell zakatolni szünet nélkűl és ez sokszor nem sikerül hibátlanra nekik. Tehát Keitával és Fabinho belső középpálya (egy technikás müvész és egy "verőnéger") a 3-4-3-as rendszerben egyszerre tud egy erősebb védekezést és egy erősebb támadást is biztosítani, ráadásul a játék gyorsasága is még intenzívebb lehet.

Ennek ellenére én várok még egy érkezőt a KP-ra Keitán és Fabinhon kívül. Bár Keita és Ox egyszerre és egymás rotációjaként is megoldja a támadóbb CM feladatát. A kis és közép csapatok ellen Ginit el tudom képzelni controllerként Hendoval rotálva. Viszont valamiért azt érzem, hogy Lallana már sosem lesz a régi és már 30 éves, el kéne engedni 19 nyarán sőt Milner is lassan kikopik. Tehát egy kezdőpotenciál szintű megbízható KP érzésem szerint jönni fog még. A beharangozott Fekir vagy Pulisics is bőven megfelelő lenne.

És most Boldolok egy olyat: Klopp idén sem fog "kezdő csapatos" (értsd: nagy nevű drága) csatárt igazolni a csapatba. Egyszerűen azért, mert nem férne be.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fény és utána a sötétség... / Michael Owen története

Az LFC rekord összeget kér a mez szállítójától

Pre-Season & Transfer Window 2018